Marine økosystemer kortlagt med droner og fotogrammetri

Marine og kyst habitatovervågning med drone -udnyt Spectroflys ekspertise

Uddrag af artikel

Kilde: Læs den fulde artikel her

Spectrofly har assisteret med kortlægning af marine økosystemer ved hjælp af droner og fotogrammetri under Forskningsprojektet Seabee i Norge. 

Baggrund: forskning i kystmiljøer med luftkortlægning for at lære mere om de marine økosystemer.

Hvorfor anvendes droner i dette forskningsprojekt?

Havforskning er en kritisk del af at hjælpe os med at forstå vores oceaner og kyster. Med ændringerne forårsaget af klimaændringer samt den simple variation i livet i havet, kan forskning på dette område afdække, hvad der sker, og hvordan man beskytter det.

Specialiserede hold i Norge bruger dronebaseret forskning til at overvåge marine økosystemer og levesteder med videnskabelige eksperter gennem to forskningsprojekter kaldet SeaBee og MASSIMAL. Dette omfatter analyse af ændringer i kystnære blåskovssystemer, herunder strandenge, tangskove og stengræsbede. Målet er at etablere ny praksis for kortlægning af kysthabitater ved hjælp af droner og specialiserede sensorer. De data, der indsamles på denne måde, skal bruges til at karakterisere kysthabitater med maskinlæringsalgoritmer og speciel analyse med fotogrammetrisoftware.

 

Sårbare kysthabitater kan overvåges med dronekortlægning

SpectroFly har et team af droneoperatører som er specialiseret på forskellige områder, herunder agronomi, økologi, hydrologi og geovidenskab. I samarbejde med SeaBee, er vi blevet en aktiv partner i Norges infrastruktur til forskning og kortlægning af kystmiljøer med droner.

 

Marine og kystovervågning med drone -vegetation i sårbare kystnære områder

Derfor bruges dronekortlægning til havforskning

Dronekortlægning på kystlinjer kan være en fantastisk måde at overskue store områder, samtidig med at du sparer tid og kræfter. Vandet kan dog reflektere lys og give nogle udfordringer, som kræver indsigt at undgå.

Forskerne benytter dronekortlægningen til bedre at forstå kystvegetationens rumlige dækning og tæthed. Der kan oprettes detaljerede kort i felten med offline fotogrammetrisoftware og dataene kan efterfølgende analyseres af specialister eller maskinlæringsalgoritmer.

 

Droneopmåling er mere omkostnings- og tidseffektivt end traditionelle metoder.

SpectroFlys piloter arbejder på fjerntliggende steder for at gennemføre droneundersøgelser. Og med analyse af ikke kun terrænet, men også plante- og algelivets sundhedstilstand, bruges resultaterne ikke kun til vejledninger om afbødning af klimaændringer, men også til analyse af, hvordan havet tilpasser sig skiftende forhold.

 

Forhindringer for kystdroneundersøgelser

Forskningsstedet i Norge ligger tæt på polarcirklen, med udfordrende vejrforhold. Til tider kan stærk vind og uforudsigelige ændringer forhindre dronerne i at flyve. Derudover kræver kortlægning af kystområder specifikke forhold. For at få den bedste visualisering af vegetationen er lavvande nødvendigt til dataindsamling. Der skal også være den rigtige belysning, der gør det muligt for dronekameraer og sensorer at trænge igennem lavt vand for at analysere neddykkede alger.

 

Fremme havforskning med fotogrammetri

Droneflyvningernes resultater blev behandlet med softwaren PIX4Dmapper. Målet var at lave både ortomosaikker og reflektionskort for at se på både terræn og plantedækning og forhold. Alle data blev indsamlet i august 2022 – hurtigt og i godt vejr for at sikre, at dataene var konsistente og brugbare.

Flyv gennem en 3D-model skabt af SpectroFly med PIX4Dmapper:

Flere projekter

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.