Drone2Drop

Projektlog for Drone2Drop

Velkommen!

Projekt om pletsprøjtning med støtte fra Partnerskab om præcisionsprøjtning under Miljøstyrelsen.

Ukrudtsbekæmpelse via pletsprøjtning baseret på dronedata.

Gennem projektet er udviklet og testet procedure for processen fra aktuelt ukrudtsproblem i marken til pletsprøjtning af ukrudtet. Under processen hører bl.a. data indsamling med drone, kamera og GPS, semi-automatisk bearbejdning af data hvor ukrudtet genfindes i billederne af marken og ukrudtsområderne tilpasses til sprøjten som et pletsprøjtningskort klar til monitoren. 

God fornøjelse 

Pletsprøjtning i marken

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Markerne er kortlagte, gold hejren er lokaliseret på områder ned til en diameter på 0,2 m og tilpasset til et pletsprøjtningskort indlæst i sprøjtens monitor.

De indlæste områder rammes flot af Amazone sprøjten, som klarer områder ned til 0,8 m2 med organiske former. 

Landmandsarrangement ved Karl Mertz Sorø

Fredag d. 26. juni 2020 holdt spectrofly et indlæg om Drone2Drop projektet ved Karl Mertz i Sorø. Her hørte omkring 30 landmænd om projektets resultater og de muligheder som resultaterne viser at der er med pletsprøjtning ud fra dronebaseret data.  

Forberedelser til finjustering af sprøjten

Som en forsættelse af testen på marken (nedenfor) er her forberedt en systematisk test af sprøjtens præcision i marken. Med markeringspinde er der afsat flere områder. Dette for at kvalificere udformningen af pletsprøjtningkortet. Det testets bl.a hvilke størrelse områder hvor sprøjten aktiveres, åbne/lukkehastighed koblet med forskellige størrelser yderkant om områderne.   

Test af sektionsopdeling på Amazonesprøjten

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Amazonesprøjten testes her på marken med specialtilpasset kort der sikrer at sprøjten automatisk starter hvor der skal sprøjtes. Der skal lidt ekstra tests til for at komme nærmere hvor små områder som sprøjten rammer.

Pletsprøjtning med sprøjtesimulator

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Fra ukrudt i marken til pletsprøjtning med sprøjtesimulator på Ag Leader monitoren. Her gives indblik i processen fra ukrudtsproblem i marken til det klar pletsprøjtningskort.

Udsnit af ortomosaik med ukrudt

Der ses tydelig forskel på afgrøde (grønne cirkler) og ukrudt (røde cirkler)

Ortomosaik fra dronebillederne

Ved at sammensætte de tre bånd fra dronebillederne som svarer til reflekteret sollys med bølgelængder som vi opfatter som rød, grøn og blå fåes et billede der ligner det som tages med et almindeligt kamera.

Drone med luft under vingerne

Den fastvingede drone (eBee X) kortlægger engrapgræsmarkerne med gold hejre udkrudtsproblemer.

Størrelser på ukrudtsområderne

I forbindelse med billedklassifikationen har vi lært at proceduren ved den første indsamling af ground truth data med GPS har potentiale til forbedring.

Nogle af ukrudtsområderne var meget små i udbredelse samt mindre tætte og størrelsen på området som punktmålingen repræsenterer var ikke inkluderet i målingen, men skulle istedet ses fra nærbillederne taget af målingsstedet.

Dette besværliggjorde den efterfølgende klassifikationsproces.

Sollys i flere bølgelængder

Alle billederne dronen har taget sættes sammen til et sammenhængende ortomosaik. Der er fem forskellige bånd, dvs. bølgelængder fra den reflekterede sollys.

Opret målfast ortomosaik
Sammensætter billeder... 98%

Infomøde d. 17 juli 2019

Ved infomøde er der til 150-200 landmænd under Agroprogruppen givet indlæg om pletsprøjtning og demonstration af droneflyvning. .

Hvor er ukrudtet?

For at kunne genfinde ukrudtet på dronebillederne har vi indsamlet såkaldt “Ground truth” data med GPS som punkt målinger af de forskellige landdække klasser. Her ses nærbilleder af eksempler på nogle af punktmålingerne.  

Store frødag d. 19. juni 2019

Ved store frødag, med omkring 700-800 deltagere, blev der fremvist udstyr og informeret om pletsprøjtningskort fra dronebilleder og Drone2Drop projektet

Sammenlignelighed af billederne

Vi anvender data fra et multispektralt kamera. Det er vigtigt at tage billeder af kalibreringspladen når der flyves. De billeder bruges til at normalisere værdierne i dronebillederne, så de bedre kan sammenlignes med billeder taget et andet sted eller på et andet tidspunkt. 

Bånd 1
Bånd 2
Bånd 3
Bånd 4
Bånd 5
Tidligere
Næste

Dataindsamling

Gennem drone og GPS med RTK præcision, får vi data til at kunne lave pletsprøjtningsfilen til monitoren.  

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Flere projekter

LAG

LAG har udvalgt Spectrofly til at modtage støtte til videreudvikling.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.